ماسک مو بدون آبکشی مناسب موهای آسیب­ دیده و فر

  1. ماسک مو بدون آبکشی (Leave-In) مناسب موهای آسیب­دیده و فردار

یکی از مشکلاتی که همه ما به صورت روزمره با آن مواجه هستیم، استفاده از آب­هایی برای شستشو و استحمام است که معمولا مقدار بالایی یون­های فلزی از خانواده یون کلسیم و منیزیم دارا هستند­. این رسوبات آهکی آب­های سخت علاوه بر آن­که مانع از کف­کردن (Foaming) بسیاری از فرآورده­های آرایشی - بهداشتی مانند شامپو و صابون می­شوند، می­توانند لایه­ای نازک از نمک­های نامحلول در آب روی تارهای مو ایجاد کنند­.  درست شبیه کاری که در درازمدت با لایه سطحی شیرآلات و وسایل اکسسوری حمام و سرویس بهداشتی شما انجام می­دهند­. این لایه از نمک­های نامحلول تدریجا تارهای مو را خشک و خشن و کدر می کنند و از قابلیت شانه­پذیری آن­ها می­کاهند­. باعث افزایش احتمال ایجاد در هم گره خوردگی یا Hair Entanglement می­شوند و به طور کلی احتمال بروز حالت Frizzy را افزایش می­دهند­. طبیعی است که همه ما باید با به کارگیری روش­هایی مانع از اثرات نامطلوب این ترسیب نمک­های نامحلول روی موهایمان شویم­. به این ترتیب به نظر می­رسد استفاده از ماسک مو برای بسیاری از ما حتی از شامپو و سایر فرآوده­های مو اهمیت بالاتری داشته باشد­. در واقع ماسک مو به هیچ وجه یک محصول لوکس و زینتی نیست­. بلکه استفاده از آن حتی از استقاده از مواد شوینده شاید اهمیت بالاتری داشته باشد.

از ماسک مو جهت پیشگیری از آسیب ساختار مو در اثر حرارت سشوار و اتوی مو یا سایر عوامل آسیب­رسان می­توان استفاده کرد­. بسیاری از ترکیبات موجود در ماسک موی بدون نیاز به آبکشی شبیه به ماسک­های داخل حمام است، با این تفاوت که در فرمولاسیون ماسک­های داخل حمام از سورفاکتانت­های مختلفی استفاده می­شود که به محصول قابلیت شسته شدن می­دهد­. در حالی­که در فرمولاسیون ماسک­های بدون نیاز به آبکشی بیش­تر از موادی با پایه لیپوفیل استفاده می­شود­.

(Shea Butter)

شی باتر (­شکل 1) یا به بیان علمی بوتیروسپرموم پارکئی (Butyrospermum parkii) یک پایه چرب است با خاصیت امولینت و به شدت مغذی که حاوی انواع اسید­های چرب مفید برای حفظ سلامت و طراوت موهاست­. شیا باتر یک مرطوب­کننده با اثر عمیق پوستی است که هیچ­گونه اثر چربی روی مو ایجاد نمی­نماید­. درصد بالایی از ویتامین E در ساختار شیا باتر موجود است که اثر آنتی­اکسیدان قدرتمندی دارد و مانع از تغییرات پیکربندی پیوند­های دی­سولفیدی ساختار کراتین مو می­شود­­. از این رهگذر شیا باتر باعث جلوگیری از تخریب و تغییرات نامطلوب آرایش و ساختار مو می­گردد­. شیا باتر هم­چنین اثر محافظت­کننده بر ضد UV دارد و باعث تحریک سنتز کلاژن در بافت مو می­گردد­. این ماده در دمای اتاق تقریبا به شکل جامد است و در حالت تصفیه نشده و خام بویی شبیه به اسانس غذاهای دودی شده دارد (Smoky Scent)؛ نقطه ذوب آن­ها در حدود 34 درجه سلسیوس است، نقطه جوش در حد 80 درجه سلسیوس و pH ای در حدود 6 دارند.

نمونه شی باتر سفید رنگ و درخت منبع آن، ویتالریا (Vitellaria)

 

ساختار شیمیایی برخی از ترکیبات موثره موجود در شی باتر در شکل 2 آمده است­. عموم این ترکیبات به دلیل ماهیت استروئیدی تری­ترپنی­، خاصیت ضددردی و ضدالتهابی دارند­.

 

ساختار شیمیایی برخی از ترکیبات موثره در ساختار شی باتر؛ این ترکیب با پایه استروئیدی اثر ضدالتهابی و تنظیم هورمونی از خود نشان می­دهد و به خصوص برای تنظیم فعالیت هورمونی در پوست و رفع جوش و لک اثرات مثبتی از خود نشان می­دهد­.

 

این فرآورده (­شکل 3) با داشتن مقادیر بالای ویتامین E، ویتامین­های گروه B و ویتامین D نقش نرم­کنندگی بالا، ترمیم بافت آسیب دیده و تقویت مو را بر عهده دارد. روغن آووکادو می­تواند رطوبت را درون بافت مو حفظ نماید، مانع از موخوره شود و در صورت بروز موخوره، ترمیم آسیب­های مزبور را تسریع نماید­. روغن آووکادو هم­چنین اثرات ضدالتهابی و ضد سوزش ملایمی دارد و به عنوان یک Soothing Agent مورد استفاده قرار می­گیرد­. این ماده خصلت آنتی­استاتیک یا ضد الکتریسیته ساکن نیز دارد و مانع از ایجاد حالت وز یا پف مو می­گردد­­. 

روغن آووکادو حاوی مجموعه از ترکیبات مغذی برای پوست و از جمله ویتامین­های E، ویتامین­های گروه B و ویتامین D است­.

 

ساختار برخی از مهم­ترین ترکیبات ضدسرطان، ضدالتهاب و آنتی­اکسیدان موجود در روغن آووکادوی بکر (Virgin Avocado Oil) در شکل 4 آمده است­.

ج) روغن جوانه گندم (Wheat Germ Oil)

روغن جوانه گندم حاوی مقادیر بالایی از اسید­های چرب امگا 6 است که باعث ترمیم آسیب­های پوستی و تقویت سلامت پوست می­شود­. روغن جوانه گندم هم­چنین باعث جلوگیری از ریزش مو می­شود­. اثر مرطوب­کنندگی و آنتی­اکسیدان قدرتمند روغن جوانه گندم از تخریب بافت مو جلوگیری می­نماید­. 

ساختار شیمیایی برخی از ترکیبات فعال موجود در روغن آووکادو

 

در شکل 5 برخی از عملکرد­ها و اثرات بیولوژیک ترکیبات موجود در روغن آووکادو به خصوص در صورت به کارگیری در فرمولاسیون­های پوستی و مکمل به طور خلاصه و شماتیک به نمایش درآمده است­. اثربخشی هیدروکسی سینامیک اسید (Hydroxy cinnamic acid)، کلرژنیک اسید (Chlorogenic acid)، پروسیانیدین B2 و B1 (Procyanidin B1/B2) که در پوست میوه آووکادو به مقدار قابل  توجهی یافت می­شوند­، در جلوگیری از بروز سرطان و تجمع رادیکال­های آزاد اکسیداتیو (ROS) بر متخصصین پوشیده نیست­. گروه­های شلاتور یا Metal Coordinating Agent مولکول­های فلاونوئید موجود در روغن آووکادو همگی قابلیت اتصال به کاتیون­های موجود در آب سخت را دارا هستند و از این طریق یون­های مزبور را به دام می­اندازند و از روی مو جدا می­کنند و نقش پاک­کننده و محافظتی خود را از این طریق و از راه برداشتن رسوبات آهکی روی ساقه مو به عنوان ماسک مو ایفا می­نمایند. این ترکیبات هم­چنین به دلیل خاصیت شلاتوری می­توانند کاتیون مس را که در فرآیند تولید ملانین از طریق پلیمریزاسیون آمینواسید­های تیروزین نقش دارد، شلاته و از محیط حذف نمایند و از این رهگذر یک اثر روشن­کننده (Skin Brightener) ملایم از خود نشان دهند­. به این ترتیب یک نقش پیشگیرانه از بروز سرطان­های وابسته به پلیمریزاسیون تیروزین از خود نشان می­دهند­.