- سه راهکار برای مراقبت از موهای کاشته شده در مقابل نور خورشید
- مضرات نور آفتاب بر کاشت مو چگونه است؟
- آیا زینک برای مو عوارض دارد؟
- اثرات زینک در رشد موهای صورت
- تاثیرات مضر و مفید آفتاب بر رشد و سلامت موهای سر
- مضرات نور آفتاب بر رنگ موی سر
- آیا پیاز موی سر تحت حملات نور آفتاب از بین می رود؟
- مکمل های مورد نیاز محافظتی برای موهای سوخته از آفتاب
- سخن آخر
- منابع
نور آفتاب مجموعه ای بزرگ از امواج است. نور آفتاب در واقع کلکسیونی از امواج مرئی و غیرمرئی به شمار می آید. امواج مرئی در محدوده ای از طول موج ها، از 400 تا 800 نانومتر قرار می گیرند. این امواج در واقع همان هفت رنگ رنگین کمان هستند. محدوده ای از نورهای مرئی با رنگ قرمز تا آبی که شامل رنگ های قرمز، نارنجی، زرد، سبز، بنفش، نیلی و آبی است.
در محدوده طول موج های کوتاه تر از 400 نانومتر امواج فرابنفش قرار می گیرند. محدوده ای از طول موج ها بین 200 تا 400 نانومتر قرار می گیرند که به آن ها امواج فرابنفش می گویند. این امواج خود به سه قسمت مجزا تقسیم می شوند.
محدوده UVA که بیشتر باعث پیری پوست می شود، محدوده UVB که باعث آفتاب سوختگی یا Solar Erythema می گردد و در نهایت محدوده UVC که زمینه ساز سرطان می گردد. این امواج از مهمترین عوامل بروز سرطان پوست هستند. سرطان پوست که نام دیگر آن ملانوما یا ملانوسارکوما می باشد. به هر حال تابش مستقیم نور آفتاب علاوه بر مشکلات پوستی، نقش مهمی در تخریب کورتکس مو و تشدید ریزش مو دارد.
سه راهکار برای مراقبت از موهای کاشته شده در مقابل نور خورشید
موهای کاشته شده را تا مدتی پس از کاشت نمی توان پوشاند. یعنی نمی توان از کلاه یا ابزارهای دیگر بر روی پوست سر استفاده کرد. باید در نظر داشت که پوست ناحیه اسکالپ پس از کاشت بسیار ملتهب است. این ناحیه می تواند منشا بسیاری از التهاب ها و واکنش های التهابی باشد.
بنابراین باید به نحوی این محل را در مقابل تابش خورشید حفاظت کرد. این افراد در خلال مدت حداقل سه تا شش ماه پس از کاشت مو باید از قرارگیری در معرض تابش نور خورشید احتراز کنند. استفاده از هر نوع ضدآفتابی بر روی پوست سری که کاشت روی آن انجام شده است، امکان پذیر نیست.
در صورتی که پزشک صلاح بداند می توان از لوسیون های ضدآفتاب و ضدالتهاب مخصوصی بر روی پوست سر این افراد استفاده کرد. استفاده از شامپوهای فاقد سیلیکون و سولفات با قابلیت محافظت در برابر آفتاب ممکن است برای این افراد ضروری باشد.
مضرات نور آفتاب بر کاشت مو چگونه است؟
نور خورشید می تواند باعث آفتاب سوختگی شود. آفتاب سوختگی شدید به خصوص در ناحیه پوست کف سر باعث می شود زمینه برای کاشت مو ناهموار شود. وقتی پوسر سر در اثر تابش امواج فرابنفش دچار سوختگی شود، امکان کاشت مو روی آن کمتر خواهد شد. بنابراین افرادی که طاس هستند، در هر حال باید در زمان تماس با نور خورشید باید از کلاه استفاده کنند. پس از کاشت مو و پس از گذشت یک سال از زمان کاشت دیگر می توان تقریبا با خیال راحت از کلاه استفاده کرد.
با این حال بهتر است دیگر روی موی کاشته شده از کلاه استفاده نشود. هر چند بسیاری بر این باورند که کلاه به خودی خود یک عامل تشدید کننده ریزش مو به شمار می آید. برخی مطالعات نشان داده است که بستن مو یا استفاده از بیگودی، اتوی مو، سشوار و همچنین استفاده از انواع سرپوش باعث ایجاد ریزش مو می شود.
به این ترتیب است که بهتر است بعد از کاشت مو از کلاه استفاده نشود. هر چند به نظر می رسد تابش نور خورشید بر روی موی کاشته شده هم باعث آسیب کوتیکول و کورتکس مو شود.
آیا زینک برای مو عوارض دارد؟
کم مصرف کردن زینک برای مو می تواند باعث ریزش مو شود. در مقابل زیاد مصرف کردن زینک هم می تواند با ریزش شدید مو همراه باشد. زینک در ساختار پروتئین ها و اسید های نوکلئیک بدن حضور دارد. یکی از ساختارهای بسیار مهم در بسیاری از پروتئین ها ساختار انگشت زینک یا Zinc Finger است.
این ساختار در بسیاری از پروتئین های ساختمانی بدن انسان و از جمله در مو و پوست حضور دارد. مصرف بیش از حد زینک می تواند به دلیل تشدید Turn Over یا زایش سلول های لایه زاینده پوست و مو باعث تشدید ریزش مو گردد.
اثرات زینک در رشد موهای صورت
زینک نه تنها باعث رشد طولی موهای سر می شود، بلکه می تواند باعث رشد موهای صورت نیز بشود. این درست همان فرایندی است که موهای سر را نیز می تواند تحت تاثیر خود قرار دهد. در واقع مصرف زینک می تواند باعث ایجاد هیرسوتیسم یا پرمویی شود. هر چند شدت تاثیر زینک بر رشد موهای بدن به اندازه ماینوکسیدیل نیست.
تاثیرات مضر و مفید آفتاب بر رشد و سلامت موهای سر
رشد و حیات طبیعی پیازچه های کف سر در گروی تقسیم سلولی و تمایز منطقی سلول های لایه زاینده است. وقتی این ناحیه در معرض تماس با ترکیبات اکسیدان قرار می گیرد، می تواند دچار آسیب شود. به این ترتیب است که شرایط برای ریزش مو مهیا می شود. تماس بسیار کم با نور آفتاب به منظور تولید ویتامین D3 ضروری است.
این ویتامین D3 در سلامت مو و ناخن ایفای نقش می کند. با این حال مدت تماس نباید به حدی طولانی شود که اثرات مخرب نورآفتاب بر سلامت مو بر اثرات مفید ویتامین D3 غلبه نماید.
مضرات نور آفتاب بر رنگ موی سر
اشعه خورشید می تواند رنگ مو را از بین ببرد. اشعه خورشید و به ویژه ناحیه فرابنفش و اشعه یونیزان آن می تواند هر رنگی را از بین ببرد. افرادی که موهای خود را رنگ می کنند در صورت تماس بیش از حد با نور خورشید یا عوامل آلاینده هوا می توانند در معرض آسیب های شدیدی قرار گیرند. این پرتوهای آسیب زا می تواند حتی رنگ طبیعی مو را نیز از بین ببرد. یکی دیگر از عواملی که می توانند به موهای رنگ شده آسیب برساند استفاده بیش از حد از شامپوهای سولفاته و آب داغ است.
استفاده از شوینده های سولفاته در ماسک موها نیز گزینه چندان مناسبی نیست. مشتقات سولفات می توانند باعث بد حالت شدن موها، در هم گره خوردن مو، آسیب به کوتیکول مو، کدورت تارهای مو و ایجاد حالت وز و پف مو شوند. در فرمولاسیون ماسک های موی شاربوت از این ترکیبات استفاده نشده است.
آیا پیاز موی سر تحت حملات نور آفتاب از بین می رود؟
پیاز موی سر در صورت تماس با عوامل اکسیدان مخرب می تواند آسیب جدی ببیند. یکی از این عوامل مخرب همین اشعه فرابنفش خورشید است. یک اشعه یونیزان که می تواند باعث آسیب به فرآیند همانندسازی سلول های لایه زاینده پیاز مو شود.
مکمل های مورد نیاز محافظتی برای موهای سوخته از آفتاب
یکی از مهم ترین مکمل های مورد استفاده برای ترمیم بافت مو گلوتاتیون است. گلوتاتیون خوراکی مجموعه ای از سه آمینواسید به هم پیوسته است. گلوتامینیل سیستئینیل گلایسین؛ سه آمینواسیدی که از طریق پیوند های پپتیدی با هم اتصال برقرار می کنند. این سه ترکیب در کنار هم بخش مهمی از ذخیره آنتی اکسیدانی بدن را می سازند. سه آمینواسیدی که نقش بسیار مهمی در پیشگیری از پیری پوست دارند. این سه آمینواسید البته در ساخت سایر آنتی اکسیدان های بدن نیز ایفای نقش می کنند.
از گلوتاتیون در فرمولاسیون بسیاری از مکمل های ورزشی، مکمل های لاغری و نیز مکمل های ضد لک های پوستی استفاده می شود. یکی دیگر از ترکیبات بسیار مفید برای سلامت مو در برابر نور آفتاب زینک است. زینک یک فلز دو ظرفیتی است که اثرات آنتی اکسیدان و تنظیم کننده متابولیزم دارد. زینک می تواند در تنظیم متابولیزم و آزادسازی انرژی در بدن نیز نقش بسیار مهمی داشته باشد. فرآیندی که برای حفاظت از موها در برابر ریزش و پیشگیری از پیری پوست و لک نقش بسیار مهمی داشته باشد.
زینک همچنین قابلیت تنظیم فلور میکروبی پوست را دارد. به همین دلیل نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز جوش صورت نیز دارد. زینک در فرمولاسیون بسیاری از مکمل های خوراکی استفاده می شود. از آن جمله می توان به هیروژن دارو افشان شایگان اشاره کرد. محصولی که به صورت قرص روکشدار طراحی و عرضه شده است. در فرمولاسیون این محصول از زینک به میزان 15 میلی گرم استفاده شده است. همچنین در فرمولاسیون این محصول از فولات نسل چهارم، ویتامین C و بیوتین استفاده شده است.
همه این مواد نقش محافظتی در برابر ریزش مو دارند. یکی دیگر از فرمولاسیون های تهیه شده از زینک محصول اینوپرگنا است. مکملی که برای کمک به درمان علائم توام با سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار می گیرد. در فرمولاسیون این محصول هم از زینک استفاده شده است. علت استفاده از زینک این است که ریزش موی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را کنترل کند.
سخن آخر
مضرات نور آفتاب برای مو در درجه اول تاثیر مخرب آن بر بافت کوتیکول و کورتکس است. اشعه فرابنفش و سایر پرتوهای یونیزان موجود در نور خورشید همگی می توانند باعث تخریب بافت کوتیکول و کورتکس مو شوند. این پرتو ها اثر بسیار مخربی بر سلامت و ساختار مو دارند. یکی از ترکیباتی که می تواند در پیشگیری از این آسیب ها موثر باشد گلوتاتیون است.
از این ترکیب در فرمولاسیون برخی از مکمل های پوست و مو استفاده می شود. به خصوص در مکمل هایی که برای روشن کردن پوست مورد استفاده قرار می گیرند. یکی دیگر از ترکیباتی که برای محافظت از موها مورد استفاده قرار می گیرد، زینک المنتال است.
زینک المنتال عنصری از خانواده یون های فلزی دو ظرفیتی است. از این ترکیب در فرمولاسیون محصولات مکمل مختلفی استفاده شده است. از آن میان می توان به مواردی هم چون شربت زینک گلوکونات و قرص روکش دار هیروژن اشاره کرد. در فرمولاسیون شربت زینک گلوکونات از نمک گلوکونات استفاده شده است. این نمک می تواند جذب گوارشی زینک را افزایش دهد.
منابع
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان